
Branschanpassade avtal seger för tjänstesektorn
Branschanpassning efter tjänstesektorns särskilda behov ger flexibilitet för både företag och medarbetare. Det är de stora vinsterna i de nytecknade kollektivavtalen med bland annat Unionen och Sveriges Ingenjörer. Jacob Stenblom som är förhandlingschef på Innovationsföretagen utvecklar.
Almega strävar alltid efter att teckna avtal utan vare sig varsel eller konflikt. Och av de ca 125 avtal vi tecknar under avtalsrörelsen sker de allra flesta på just det sättet. I år varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om konflikt på flera avtalsområden inom Almega Tjänsteförbunden och även Innovationsföretagen. Efter medling tecknades nya avtal som började gälla den 1 april i år.
I och med de nytecknade avtalen fortsätter vi den inslagna vägen med särskilda lösningar anpassade till tjänstesektorns, och de specifika avtalsområdenas, villkor och förutsättningar. Det innebär också att villkoren är skräddarsydda för varje avtalsområde.
– Tjänstesektorn är unik eftersom den bygger på – och är helt beroende av – medarbetarnas insats och bidrag till verksamheten. Inom tjänstesektorn finns varierande typer av affärsmodeller, kunder med olika krav och önskemål och så klart medarbetare som förväntar sig moderna och flexibla arbetsförhållanden. Därför behöver vi också branschanpassade kollektivavtal, säger Jacob Stenblom.
– För Innovationsföretagen, som i de flesta fall verkar inom konsultbranschen, är det helt avgörande att kunna möta de enskilda kundernas behov och önskemål. Det gäller särskilt i förhållande till arbetstid. Därför är vi väldigt glada att vi både fått årsarbetstid och tagit bort nattarbetsförbudet i vårt nya avtal.
– Ett annat av de områden där vi nu tecknat anpassade avtal är Utveckling och tjänster inom Almega Tjänsteförbunden där b la bilprovningsföretag ingår. Där är det viktigt att under vissa högsäsongsperioder, då det är mer att göra, kunna anpassa arbetstiden utifrån kundernas behov. Då är årsarbetstid en mycket stor fördel i jämförelse med en kortare begränsningsperiod.
– Begränsningsperiodens längd styr under hur lång tidsperiod den ordinarie arbetstiden per helgfri vecka kan variera. Med en begränsningsperiod på fyra veckor kan en anställd till exempel arbeta 48 timmar en vecka för att nästa vecka arbeta 32 så länge genomsnittet landar på 40 timmar per helgfri vecka under en fyraveckorsperiod. Med årsarbetstid kan de i stället fördela arbetstiden flexibelt under året, givetvis med hänsyn till gällande viloregler och regler om sammanlagd arbetstid.
– Majoriteten av företagen inom konsultbranschen behöver kunna jobba mer i vissa perioder och mindre i andra för att möta kunderna önskemål och behov. Dessutom uppställer medarbetarna krav och önskemål också jobba mer under vissa perioder för att sedan arbeta mindre under andra perioder. Möjligheter som många efterfrågar hos arbetsgivare idag.