Hoppa till innehåll
Sök

Almegas positionspapper: Bakgrundskontroller i arbetslivet

Almegas positionspapper är en sammanfattning av våra förslag till lösningar och rekommendationer i särskilda frågor med stor bäring på arbetslivet. Genom detta positionspapper vänder sig Almega till beslutsfattare och andra intressenter som deltar i utformandet och påverkansarbetet i arbetsmarknadsfrågor.

Ge tillbaka möjligheten till bakgrundskontroller till företag

Antagonister och infiltratörer i arbetslivet kräver ett effektivt säkerhetsarbete i Sveriges företag.

Fram tills nyligen har arbetsgivare enkelt kunnat kontrollera lagöverträdelser genom bland annat digitala rättsdatabaser men genom Högsta domstolens dom i februari 2025 har denna möjlighet kraftigt försämrats. Dessutom har regeringens särskilda utredare föreslagit inskränkningar i lag för rättsdatabasernas användning. Detta är dåliga nyheter för Sveriges företag som behöver skydda sig mot organiserad brottslighet och annan kriminell verksamhet.

– Vi ser att utvecklingen på detta område går bakåt, istället krävs förstärkta möjligheter för företag att göra kontroller av lagöverträdelser när detta är nödvändigt, säger Almegas arbetsgivarpolitiska chef, Maria Möller

Maria Möller, arbetsgivarpolitisk chef, Almega

Som arbetsgivare har jag numera små möjligheter att kontrollera att de jag anställer inte har koppling till organiserad brottslighet samtidigt som jag förväntas garantera säkerheten för verksamheten, anställda och inte minst kunder.

Emma Dehmer Unevik, Vd Stockholms Städsystem AB, medlem i Almega

Almega kräver att en utredning tar fram förslag inom följande områden:

Enkla och effektiva verktyg för bakgrundskontroller i arbetslivet

Lagstiftning som säkerställer verktyg för att arbetsgivare ska kunna utföra alla former av bakgrundskontroller inklusive lagöverträdelser genom tillgång till bland annat registerkontroller. Reglerna ska ta hänsyn till att arbetsgivare med legitima behov ska ges enkla och effektiva verktyg för att kunna kontrollera uppgifter från register hos Polismyndigheten, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Bolagsverket och länsstyrelserna samt kontroller som sker med hjälp av rättsdatabaser och dylika söktjänster.

Starkare rättsskydd för arbetsgivare

Lagstiftning som ger arbetsgivare rätt att behandla lagöverträdelser inför och under anställning med stöd av lag eller den intresseavvägning som finns i dataskyddsförordningen.

Dagens lagstiftning medger endast behandling av lagöverträdelser vid bakgrundskontroller för vissa anställningar eller uppdrag inom ett fåtal utpekade sektorer. Nuvarande reglering möter därför inte det behov arbetsgivare ger uttryck för i ett förändrat säkerhetsläge med ett ökat behov av att hantera lagöverträdelser i syfte att kunna kontrollera om personer har begått brott eller utgör en säkerhetsrisk.

Här behöver arbetsgivarorganisationernas tydliga ställningstagande för sina medlemmars räkning omhändertas för att företag inte ska bli brottsoffer eller brottsverktyg.

Äkthetskontroll av uppgifter om brott

Arbetsgivare ska på egen begäran få utdrag ur belastnings- och misstankeregistret från Polismyndigheten eftersom dagens regler är för enkla att kringgå. Samtliga utdrag ska vara digitala med möjlighet till äkthetskontroll.

Äkthetskontroll från Polismyndigheten är för närvarande endast möjligt avseende anställning vid skola, LSS, HVB-hem, arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg samt försäkringsdistribution.

Utöver att tillsätta en utredning bör regeringen ge Integritetsskyddsmyndigheten i uppdrag att skyndsamt framlägga föreskrifter med åtgärder som ger arbetsgivare verktyg och vägledning för att stävja brottlighet i arbetslivet.

Almegas positionspapper

Almegas positionspapper är en sammanfattning av våra förslag till lösningar och rekommendationer i särskilda frågor med stor bäring på arbetslivet. Genom detta positionspapper vänder sig Almega till beslutsfattare och andra intressenter som deltar i utformandet och påverkansarbetet i arbetsmarknadsfrågor.

OSZAR »