Hoppa till innehåll
Sök

Digitaliseringens påverkan på samhället accelererar, och den svenska tjänstesektorn står i centrum för omställningen. Med målet att skapa en bättre rustad och strategiskt förberedd tjänsteekonomi lanserades Almega FutureTech – ett initiativ där kunskap och samarbete står i centrum för alla branscher i den privata tjänstesektorn. Bakom styrspaken står Mårten Blix, fil dr i nationalekonomi och forskare med en lång bakgrund inom digitaliseringens påverkan på ekonomi och arbetsmarknad. Fokus för Almega FutureTech är på branschöverskridande frågor som påverkar flera medlemsförbund.

Från Finansdepartementet till digitaliseringens frontlinje

Mårten Blix har en bakgrund som sträcker sig från Riksbanken till Finansdepartementet samt till ledande roller inom forskning och näringslivsanalys. Som doktor i nationalekonomi från Stockholms universitet och med arbete vid både Institutet för Näringslivsforskning och Ratio har han i mer än ett decennium analyserat hur digitalisering påverkar samhälle och arbetsmarknad, med särskilt fokus på digital vård och fintech.

— Digitalisering och omställning har alltid varit en hype som har gått i vågor. I början av 2010-talet tyckte jag att många nationalekonomer underskattade digitaliseringens genomslag. Effekterna på samhället har varit omfattande, men det tar ofta längre tid att genomföra förändringar än vad hypen gör gällande, säger Mårten.

Genom forskning och debatt har han visat hur bland annat förutsättningarna för hur digitaliseringen gör våra skattebaser mer lättrörliga. Det är ett särskilt problem i ett land som Sverige där skatt på arbete är högt och som där skattesystemet missgynnar investeringar i personalens kompetens. Nu är han ordförande för Almega FutureTech – ett forum som vill bidra med både insikt och lösningar. Målet är att hjälpa Almegas medlemsföretag i deras digitaliseringsresa samt att erbjuda attraktiva lösningar även för alla andra företag i den privata tjänstesektorn.

– ”AI och digitalisering påverkar allt och alla, men det är tjänstesektorn som är i omvandlingens absoluta mittpunkt.”

Intervju med Mårten

Vad är syftet med Almega FutureTech?

– AI och digitalisering påverkar hela samhället men särskilt tjänstesektorn. Almega FutureTech är ett branschöverskridande forum där vi bidrar med kunskapsdelning, rådgivning och samordning kring frågor som AI-regelverk, digital kompetens, lobbying och framtidens arbetsliv. Vi hade ett fullsatt lanseringsevent i april där professor Richard Baldwin höll ett föredrag om digitalisering i en tid av global oro. Nästa seminarium håller vi den 3 september.

Vad blir det för tema på seminariet 3 september?

– Det kommer att handla om AI i relation till kollektivavtalen. Hur gör vi omställningen inom ramarna för kollektivavtalen, vad behöver vi tänka på och vad kan vi förbättra? Vi håller på att sätta programpunkterna just nu och kommer inom kort ut med en inbjudan och fullständigt program. Håll utkik!

Vad vill du att deltagarna ska få ut av nätverket?

– Genom nätverket vill vi att deltagarna ska få en djupare förståelse för nuläget inom digital omställning och AI, framför allt genom seminarier och diskussioner. Målet är att deltagarna ska kunna ta del av aktuella insikter, lära sig av både framgångar och utmaningar inom olika sektorer, såsom offentlig verksamhet och mediebranschen, där digitaliseringen redan har påverkat affärsmodeller på djupet.

Genom kontinuerlig kunskapsspridning och breda diskussioner hoppas vi att deltagarna ska få ett tydligare perspektiv på hur deras organisationer kan positionera sig strategiskt inför framtidens digitala utmaningar och möjligheter.

Äventyr utanför tangentbordet – om Mårtens liv utanför forskningen

Förutom sitt fokus på digitalisering och samhällsstruktur har Mårten en stark dragning åt det äventyrliga.

– Teknisk dykning är ett av mina stora intressen – vilket innebär att man inte kan göra en direktuppstigning till ytan. Jag har dykt på platser som Australien, Florida och Röda havet. Jag har också svart bälte i karate och tränade nästan dagligen under min studietid i London, ofta med avslut på universitetets pub. Utöver det kör jag motorcykel och har bland annat gjort en fantastisk resa genom Portugals berg och vingårdar.

Nästa steg för FutureTech

Genom seminarier, rundabordssamtal och expertstöd vill man inte bara diskutera framtiden – utan också forma den. Under hösten och framöver kommer flera seminarier med föreläsningar, diskussionspaneler och nätverkande.

OSZAR »